keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Kansainvälinen jouluseiminäyttely Helsingissä


Jouluaatto keskiviikkona 24.12.08.
Helsingin jouluseimet


Hitunen lunta aamulla kello 7. Tietokoneen mittari näyttää -1 astetta Vantaalla, mutta eiköhän täällä Stadissa so. Hesassa ole saman verran.

Kävin maanantai-illalla katsastamassa Tuomiokirkon Kryptan seiminäyttelyn:

"Helsingin seurakuntayhtymän Jouluseiminäyttely Pyhä yö on avoinna Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18 loppiaiseen 6.1.2009 saakka.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Näyttely on avoinna joka päivä klo 12–18, paitsi: * ke 24.12. klo 12–15 * to 25.12. suljettu * to 1.1. suljettu"




Lehdistötiedotteesta voi lukea:

Jouluseimiä neljältä eri mantereelta
"Pääosin saksalaisen seimikeräilijän Max Schneckenbühlin kokoelmista lainatut seimet ovat peräisin Euroopasta, Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta.
Jouluseiminäyttelyyn on koottu kahdeksankymmentä seimiasetelmaa, joita ovat tehneet taiteilijat ja lahjakkaat käsityöläiset.

Näyttelyssä on esillä muun muassa saksalaisen kuvanveistäjän Helmut Bourgerin (1929–1989) Pyhä perhe vuodelta 1978. Näyttelyn seimet ovat peräisin eri aikakausilta, 1800-luvulta nykypäiviin. Vahvimmin on edustettuna 1900-luvun loppupuolen seimiasetelmat. Vanhin seimi on kuparikaiverrus vuodelta 1760, jossa paimenet ylistävät Jeesus-lasta.

Näyttelyssä on jouluseimiä eniten Euroopasta, joissa seimiperinne on elänyt vahvana jo Fransiskus Assisilaisesta (1181–1226) lähtien. Saksan lisäksi varsinaisia ”seimimaita” ovat Itävalta, Sveitsi, Italia ja Espanja. Seimet kuuluvat katolilaiseen joulunviettoon, ja jouluseimiä vietiinkin eurooppalaisten lähetystyöntekijöiden ja jesuiittojen matkassa muihin maanosiin. Entistä useammin jouluseimiä näkee myös protestanttisissa kirkoissa – myös Suomessa.

Näyttelyn seimissä tulee esille kunkin maan ja maanosan kulttuuriset piirteet, vaikka seimirakentaminen on aluksi ollut hyvin eurooppalaisvaikutteista. Jeesuksen syntymän tapahtumien kuvaamiseen on käytetty lähes kaikkia mahdollisia materiaaleja puusta, paperimassasta ja lasista keramiikkaan.

Näyttelyssä on esillä myös Maila Berchtoldin ja Helsingin seurakuntayhtymän jouluseimiä vuosien varrelta
.


Kuva seimiesitteestä

Kuvia ja infoa: Jouluseimet

Tila on avara ja ainakin nyt näyttelyn ajan hämärä. Seimet ovat esillä seinänvierillä pleksilasiseinien takana. Seimiä on kaikkiaan 87 luettelon mukaan. Valaistus ei tee oikeutta kauniille seimiasetelmille, vaan osa on kovien kohdevalospottien varassa ja osa seimistä on taas aivan liian hämärässä. Näyttely on kuitenkin sangen mielenkiintoinen.


Se on jatkona Aleksin näyteikkunoissa ja tavallaan myös eri puolilla Helsinkiä esillä oleviin seimiin:



Helsingin jouluseimet Aleksilla 23.11.2008–6.1.2009

"Jouluseimet ovat esillä perinteiseen tapaan 23.11.2008–6.1.2009 Helsingin keskustassa. Aleksanterinkadun näyteikkunoihin ja keskustan kirkkoihin sijoittuva seimipolku johdattaa katsojan lopulta Tuomiokirkon kryptan seiminäyttelyyn. Näyttely on Usko toivo rakkaus -kampanjan joulun päätapahtuma."

Lisää kuvia seimistä: Yle: Seimet ovat koko kansan taidetta
Kuvassa Kaija Aarikan Jouluyö, mänty, 1984

1 kommentti:

Kommentit tervetulleita